Det gule hus i Arles

Det gule hus i Arles

Det gule hus i Arles. Vincent boede først til leje. Men det var for dyrt. Og så finder han sit drømmehus.

Den 1. maj 1889 lejede Vincent et hus med gule vægge. Det blev både soveværelse og malerværksted. Han døbte stedet ‘det gule hus’ og ønskede at fylde det op med malerier.

Vincent ønskede at oprette en kunstnerkoloni i syd. Han havde brug for et arbejdsfællesskab. Med penge fra sin bror Theo fik han lavet nye møbler (to senge, stole og et bord).

I stueetagen af det ‘gule hus’ var det enkle studierum og køkken. Ovenpå var yderligere to værelser: et soveværelse til Vincent og et gæsteværelse til kunstnere, han ønskede at modtage i sit ‘studie i syd’.

Paul Gaugain i Arles

Så inviterede han Paul Gauguin til Arles. Gauguin ankom den 23. oktober. I begyndelsen gik det godt med at leve og arbejde sammen, men der opstod snart spændinger på grund af deres forskellige karakterer og deres forskellige ideer om kunst.

De to mænd arbejdede sammen i to måneder, men temperamenterne slog ofte gnister, og under et raserianfald i december 1888 trak van Gogh en barberkniv frem og truede Gauguin.

Huset i dag

Huset findes ikke mere. Det blev bombet under Anden verdenskrig.

Vincents malerier i Provence

Vincent elskede farverne i Provence. Og hans forkærlighed for natur og landskab gav os The Harvest, Solsikker og Sædemanden. Han skabte malerier af solsikker, Natcaféen, Det gule hus , Starry Night over Rhône og Broen i Trinquetaille.

det gule hus i Arles . AI
Det gule hus i Arles . Lavet med AI – kunstig intelligens.

2 kommentarer til “Det gule hus i Arles”

  1. Pingback: Van Gogh i Arles -

  2. Pingback: Van Goghs rejse til lyset: En kamp for anerkendelse - Kirker.dk

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top