Zundert

Zundert er Vincents fødeby

  • 30. marts 1853 – 30. september 1864
  • 19. marts 1868 – 30. juli 1869

Vincent blev født af Anna Cornelia Carbentus (1819-1907) og Theodorus “Dorus” van Gogh (1822–1885) den 30. marts 1853 i landsbyen Zundert i den hollandske provins Nord-Brabant.

Vincents storebror døde et år før Vincent blev født. De fik samme navn. Den første var dødfødt. Den anden levendefødt.

Han kom til verden nøjagtigt et år senere end en dødfødt bror, også kaldet Vincent. Han var derfor den ældste, men ikke den førstefødte. Efter Vincent fik Van Goghs yderligere fem børn: Anna (1855–1930), Theo (1857–1891), Elisabeth (1859–1936), Willemien (1862–1942) og Cor (1867–1900).

Kirken i Zundert
Kirken i Zundert. Foto: Carsten Dybkjær

Dorus blev præst ligesom sin far. Den 11. januar 1849 blev han indsat som protestantisk præst i landsbyen Zundert. Dorus Van Gogh var en populær præst. Zundert var en landsby, beboet af enkle mennesker, og Vincent tænkte tilbage på dem, når han var sammen med arbejdere og fattige, for eksempel i Belgiens Borinage-region. 

Begravelse i hvedemark. Vincent van Goghs far på studereværelse
Begravelse i hvedemark. Maleri på faderens studereværelse.

Han skrev senere, at han på trods af alle sine rejser og de forskellige steder, han havde boet, stadig lignede en ”Zundert-landmand” og identificerede sig med folket der på en måde:

”I øvrigt pløjer jeg på mine lærreder, som de gør i på deres marker.” Læs hele brevet

Vincents barndom i Zundert var behagelig, og familien var tæt sammentømret. Børnene fik undervisning i præstegården, gik i skole i og uden for landsbyen, legede i præstegårdshaven og gik ture på landet.

Efter landsbyskolen blev Vincent sendt til internatskole i  Zevenbergen . Efter to år der, gik han på gymnasiet i Tilburg. Så boede han igen hjemme i et og et halvt år, før han flyttede til Haag for og fik sit første arbejde som kontorist for kunsthandlerne Goupil & Cie . Flytningen markerer begyndelsen på et liv fyldt med peregrinationer, alligevel vil Zundert altid forblive et referencepunkt. Den 19. januar 1871 sluttede Dorus van Goghs embedsperiode i landsbyen. Den 5. februar tiltrådte han stillingen som minister i Helvoirt, 50 kilometer nordøst for Zundert. 

Zundert landsbyen var altid et kært minde for Vincent

”Å, Zundert, tanken på det er næsten for meget til tider.” Læs det komplette brev

En romantisk idé om Zundert hjemsøgte Vincent resten af ​​sit liv. Med en blanding af vildhed og bitterhed skrev han til sin bror Theo i 1885:

“Jeg kan altid forestille mig, at der i Zundert og i et par år bagefter generelt var en bedre atmosfære derhjemme. Siden da føler jeg ikke, at det er blevet bedre. I disse dage – Men hvad jeg ikke ved, er, om den tidligere – at det var bedre i Zundert – er bare min fantasi – det kunne godt være. Men nu er det i hvert fald bestemt ikke  det . Under alle omstændigheder. Hilsen. ” Læs hele brevet

Mens han var syg i Arles i 1888, beskrev Vincent endda at han så alle værelserne i Zundert-huset passere foran sine øjne:

”Under min sygdom så jeg igen hvert værelse i huset på Zundert, hver sti, hver plante i haven, udsigten rundt, markerne, naboerne, kirkegården, kirken, vores køkkenhave bag – lige op til magpies ‘rede i en høj akacia på kirkegården. ” Læs hele brevet

Van Gogh rejse
Van Gogh rejse

1 kommentar til “Zundert”

  1. Pingback: Van Gogh rejse Holland -

Leave a Reply

Scroll to Top