Van Gogh på sindssygehospital

Van Gogh på sindssygehospital i Syd-Frankrig 1889

Vincent van Gogh blev indlagt på et asyl for sindslidende Saint Paul de Mausole i Saint-Remy. Van Gogh tilbragte omkring et år i det gamle kloster. Forstanderen forstod at Vincent havde brug for at male. Han malede mange af sine berømte værker under sin tid på sindssygehuset. Bl.a. nogle af sine mest ikoniske selvportrætter.

Denne periode i hans liv var præget af både indre kamp og kreativitet. På klinikken blev Van Gogh behandlet af læger og plejepersonale, der forsøgte at lindre hans symptomer og give ham et trygt miljø.

Trods sine indre udfordringer fortsatte Van Gogh med at male under sit ophold på klinikken. Han malede en række mesterværker, herunder den berømte “Stjernenat”. Disse værker afspejler både hans indre kaos og hans dybe forbindelse til naturen.

Van Goghs tid på klinikken i Saint-Rémy var både smertefuld og produktiv. Hans malerier i denne periode viser en unik blanding af realisme og emotionel intensitet, der gør dem til nogle af hans mest indflydelsesrige værker.

Selvom Van Gogh kun tilbragte omkring et år på klinikken, var det en vigtig periode i hans kunstneriske udvikling. Hans oplevelser og følelser fra dette ophold har bidraget til den vedvarende fascinering af både hans liv og værker.

Om hospitalet Saint-Paul de Mausule

Vincent blev behandlet på Saint-Paul de Mausule fra 8. maj 1889 til 16. maj 1890.

Dokter Peyron og nonnerne plejede kærligt Vincent. Det bevirkede, at han var i stand til at fortsætte med at male.

Saint-Paul de Mausole hjemmeside

Udsigt til klosterhaven fra Vincents værelse i Saint Paul
Udsigt til klosterhaven fra Vincents værelse i Saint Paul

Vincent fik et soveværelse i “mændenes afdeling”. En rekonstruktion kan ses, når man er gået op ad den gamle romanske trappe.
Van Gogh fik også et andet værelse, der fungerede som hans atelier, og et tredje til at opbevare malerier.

Van Gogh-feltet
Vincent van Gogh så fra sit vindue et lukket felt, der fascinerede og oprørte ham.
Han vil male det fjorten gange.
Nu omdannet til en lysthave, er det åbent for offentligheden at opdage reproduktioner af hans hovedværker i stort format og dens tre terrasser i en mark med blomster, en plet af hvede og en frugthave.

Van Gogh på sindssygehospital. Værelse på asylet. Foto C. Dybkjær
Van Gogh på sindssygehospital. Værelse på asylet. Foto C. Dybkjær

Saint-Paul-de-Mausole asylet

Saint-Paul-de-Mausole asylet, der ligger tolv miles nordøst for Arles, lige uden for Saint-Rémy-de-Provence i det sydlige Frankrig, er et tidligere romersk-katolsk kloster fra det 11. århundrede1. Det blev oprindeligt grundlagt som et Augustinerkloster i det 12. århundrede og har en særlig smuk kloster2. Klosteret Saint-Paul-de-Mausole blev bygget i det 11. århundrede som et benediktinerkloster1. I 1605 blev det administreret af Fransiskanerordenen, der etablerede et psykiatrisk asyl der12. Dette var en tid, hvor religiøse institutioner ofte spillede en central rolle i plejen af de mentalt syge.

Nogle af bygningens værelser er blevet omdannet til et museum til ære for den berømte hollandske kunstner Vincent van Gogh, der boede der fra 1889 til 18901. På dette tidspunkt var klosteret blevet omdannet til et sindssygehospital1.

Vincents ophold på asylet

Under sit ophold på Saint-Paul asylet oplevede Van Gogh perioder med sygdom, hvor han ikke kunne male. Når han var i stand til at genoptage, gav maleriet ham trøst og mening2. Han fandt især naturen meningsfuld, træer, landskabet, endda larver som repræsentanter for muligheden for transformation og blomstrende blomster, der symboliserer livets cyklus2.

En af de mere genkendelige værker fra denne periode er “Irises”. Værker af hospitalets indre formidler den isolation og tristhed, han følte. Fra vinduet i hans celle så han en indhegnet hvedemark, emnet for mange malerier lavet fra hans værelse2.

Under det psykiatriske asyls drift blev munke og nonner, der boede i klosteret, dedikeret til at behandle dem, der krævede trøst og pleje fra lidelserne ved demens3. Asylet fortsatte med at fungere som en institution for mental sundhed ind i det 19. århundrede og fremefter4.

Det er værd at bemærke, at Vincent van Gogh frivilligt indlagde sig selv på Saint-Paul-de-Mausole asylet i 1889, efter en nedbrydning, der resulterede i selvlemlæstelse af hans venstre øre12. Han boede der i lidt over et år og skabte nogle af sine mest berømte værker i denne periode1.

Stjernenat af Van Gogh er et maleri der fortryller sindet

Stjernenat af Van Gogh er et maleri der fortryller sindet
Stjernenat af Van Gogh er et maleri der fortryller sindet

En smuk og lærerig rejse til klosteret


Den botaniske og kunstneriske rute
I den storslåede træbeklædte sti, der fører til kapellet, præsenteres reproduktioner af Van Goghs hovedmalerier på deres udførelsessted, herunder de berømte “Iriser”, “Starry Night”, “Oliveraie”, ” Champ de wheat med cypresser”, “De første skridt”, “Hvedemark “ Garden of the Saint-Paul hospice”, “Selvportræt” osv….
Afhængigt af sæsonen bliver den besøgende blændet af de mange farver i blomstervegetationen, buskene og træarterne med små forklarende plancher.

Fra hospitalets hjemmeside

Van Gogh rejse Frankrig

Van Gogh Route Saint-Rémy-de-Provence

Tripadvisor

Rejse i Provence og i Vincents psyke

En rejse i Provence er ikke kun en fysisk rejse i historie, vidunderlige olivenlunde og smukke, små, bjergklatrende byer. Det er også en rejse ind i en psykisk forståelse af maleren Vincent van Goghs mentale univers, som han til fulde udfoldede, mens han var i Provence

Eva Baré

Fra byen er der en dejlig gåtur til klosteret. På vejen er der plancher med Van Gogh billeder og informationer. Ved Klosteret kan man se Van Gogh værelse og haven han malede. Omgivelserne her træer. Oliventræer

Hvordan kommer jeg dertil?

En bus afgår fra togstationen i Arles. Det tager en halv time til Saint Remy de Provence.

Links

En ny bog om Van Goghs vanvid

Hans malerier var det glade vanvid

https://www.vangoghgallery.com/painting/starry-night.html

Vincent van Goghs liv
Scroll to Top