Van Gogh på sindssygehospital. Værelse på asylet. Foto C. Dybkjær

I Vincents fodspor til asylet i Saint-Remy

I Vincents fodspor til asylet i Saint-Remy. Rejsen går nu med bus fra Arles banegård til en lille by nord for Arles. Fra busholdepladsen i Saint-Remy er der en skøn spadseretur op til det gamle kloster.

Den botaniske og kunstneriske rute til klosteret


I den storslåede træbeklædte sti, der fører til kapellet, præsenteres reproduktioner af Van Goghs hovedmalerier på deres udførelsessted, herunder de berømte “Iriser”, “Starry Night”, “Oliveraie”, ” Champ de wheat med cypresser”, “De første skridt”, “Hvedemark “ Garden of the Saint-Paul hospice”, “Selvportræt” osv….
Afhængigt af sæsonen bliver den besøgende blændet af de mange farver i blomstervegetationen, buskene og træarterne med små forklarende plancher.

Van Gogh på sindssygehospital i Syd-Frankrig 1889

Vincent van Gogh blev indlagt på et asyl for sindslidende Saint Paul de Mausole i Saint-Remy. Van Gogh tilbragte omkring et år i det gamle kloster. Forstanderen forstod at Vincent havde brug for at male. Han malede mange af sine berømte værker under sin tid på sindssygehuset. Bl.a. nogle af sine mest ikoniske selvportrætter.

Van Gogh på sindssygehospital
Van Gogh på sindssygehospital

Saint-Paul-de-Mausole asylet

Saint-Paul-de-Mausole asylet, der ligger tolv miles nordøst for Arles, lige uden for Saint-Rémy-de-Provence i det sydlige Frankrig, er et tidligere romersk-katolsk kloster fra det 11. århundrede1. Det blev oprindeligt grundlagt som et Augustinerkloster i det 12. århundrede og har en særlig smuk kloster2. Klosteret Saint-Paul-de-Mausole blev bygget i det 11. århundrede som et benediktinerkloster1. I 1605 blev det administreret af Fransiskanerordenen, der etablerede et psykiatrisk asyl der12. Dette var en tid, hvor religiøse institutioner ofte spillede en central rolle i plejen af de mentalt syge.

Nogle af bygningens værelser er blevet omdannet til et museum til ære for den berømte hollandske kunstner Vincent van Gogh, der boede der fra 1889 til 18901. På dette tidspunkt var klosteret blevet omdannet til et sindssygehospital1.

Fra hospitalets hjemmeside

Van Gogh rejse Frankrig

Van Gogh Route Saint-Rémy-de-Provence

Tripadvisor

Rejse i Provence og i Vincents psyke

En rejse i Provence er ikke kun en fysisk rejse i historie, vidunderlige olivenlunde og smukke, små, bjergklatrende byer. Det er også en rejse ind i en psykisk forståelse af maleren Vincent van Goghs mentale univers, som han til fulde udfoldede, mens han var i Provence

Eva Baré

Fra byen er der en dejlig gåtur til klosteret. På vejen er der plancher med Van Gogh billeder og informationer. Ved Klosteret kan man se Van Gogh værelse og haven han malede. Omgivelserne her træer. Oliventræer

Hvordan kommer jeg dertil?

En bus afgår fra togstationen i Arles. Det tager en halv time til Saint Remy de Provence.

Links

En ny bog om Van Goghs vanvid

Hans malerier var det glade vanvid

https://www.vangoghgallery.com/painting/starry-night.html

Vincent van Goghs liv
Scroll to Top