Vincent Van Gogh malede sin fars bibel sammen med en ny roman

Stilleben med bibel

Vincent van Goghs maleri “Stilleben med Bibel” fra 1885 er en dybt personlig skildring af hans forhold til sin afdøde far og deres forskellige livssyn. På maleriet har han placeret sin fars tunge, åbne bibel mod en sort baggrund, hvilket skaber en stærk kontrast¹. Bibelen er åben på Esajas’ Bog, kapitel 53, en passage om lidelse og offer².

Stilleben med bibel

Foran bibelen ligger en gul bog, Émile Zolas roman “La Joie de vivre” (Livsglæden), som repræsenterer Van Goghs egen moderne og progressive tro¹. Zolas bog, som var en slags ‘bibel’ for det moderne liv, står i skarp kontrast til den traditionelle bibel og symboliserer dermed spændingen mellem Van Goghs kunstneriske og åndelige søgen og hans fars mere konservative og religiøse holdninger¹.

Van Gogh beskrev selv dette værk til sin bror Theo som et stilleben med en åben bibel, hvilket indikerer en off-white farve, bundet i læder, mod en sort baggrund med en gulbrun forgrund, og et ekstra strejf af citrongul. Han ønskede at vise, at farven sort kunne være effektiv¹. Dette værk er også et eksempel på Van Goghs fortsatte eksperimenter med farve og lys, selv i en periode hvor hans bror Theo opfordrede ham til at male med lysere og gladere toner, som impressionisterne gjorde¹.

“Stilleben med Bibel” er ikke blot en refleksion over Van Goghs personlige og familiemæssige konflikter, men også en visuel dialog om tro, tvivl og den menneskelige tilstand. Maleriet befinder sig i dag i Van Gogh-museet i Amsterdam¹.

Kilde: Samtale med Bing, 17.3.2024
(1) Vincent van Gogh – Still Life with Bible – Van Gogh Museum. https://www.vangoghmuseum.nl/en/collection/s0008V1962.
(2) The Van Gogh That Breaks My Heart | Desiring God. https://www.desiringgod.org/articles/the-van-gogh-that-breaks-my-heart.
(3) Still Life with Open Bible by Vincent van Gogh – The History of Art. https://www.thehistoryofart.org/vincent-van-gogh/still-life-with-open-bible/.
(4) Arthur.io • A Digital Museum. https://arthur.io/art/vincent-van-gogh/still-life-with-bible.
(5) undefined. http://www.vangoghletters.org/vg/letters/let537/letter.html%29.
(6) undefined. http://www.vggallery.com/painting/p_0117.htm.

Scroll to Top