Kartoffelspiserne malet af Vincent van Gogh i Neunen, Holland

Neunen og Van Gogh

Neunen og Van Gogh. Det var her Vincent begyndte at male for alvor. Han lavede omfattende studier af vævere og karfoffelavlere. Han skabte Kartoffelspiserne.

Vincent boede i Nuenen i to år i perioden 5. december 1883 – 24. november 1885. Her malede han sit første store værk: Kartoffelspiserne.

I december 1883 flytte Vincent fra Drenthe  til sine forældres hus i Nuenen. Det var et dristigt skridt, for han havde ikke set dem siden jul 1881. Han fik ikke en varm modtagelse, men hans forældre lod ham blive og oprette et studie i vaskerummet.

Selvom familieforholdene ikke var så gode, som de måske havde været, besluttede Vincent snart, at han ville blive i Nuenen, fordi han elskede omgivelserne og folket. I vævning af møller, på jorden og i sit studie arbejdede han flittigt med at fremstille studier af typiske Brabant-beboere. Han gik også ud i landskabet og malede landskaber. Han var især optaget af virkningerne af farve. Selvsikker på sine evner takket være de mange figurundersøgelser, han havde foretaget, producerede han det store maleri Kartoffelspiserne.

Vincent sælger ikke nogle billeder

Vincent tog ofte til Eindhoven, hvor han købte maling og gav kunstundervisning til Willem van de Wakker,  Anton Kerssemakers  og Antoon Hermans.  Han designede også malerier til spisestuen i Hermans hus.

Vincent var afhængig af sin bror Theo økonomisk, for han var stadig ude af stand til at sælge sit arbejde. Manglen på salg forårsagede spændinger mellem Vincent og Theo, og Vincent bebrejdede Theo kraftigt. Stadig fortsatte Theo, der arbejdede som kunsthandler i  Paris , med at sende Vincent 150 franc hver måned i bytte for et par stykker. De blev enige om, at hvert maleri, Vincent lavede, fremover skulle være Theos ejendom. 

Efter at have arbejdet i sine forældres hus i et stykke tid begyndte Vincent på udkig efter et større studie. Han fandt snart en, som han lejede af Johannes Schafrat . 

Efter at hans far døde af et hjerteanfald i marts 1885, flyttede Vincent ud og gik for at bo i sit studie. Han fantaserede om at flytte til Antwerpen  i håb om at sælge arbejde der og fortsætte med at studere. Han forlod endelig byen den 24. november 1885.

Vincent har et traume fra den jul i Neunen, hvor han skændtes med sin far. Kort tid efter døde han.
Nu maler han et portræt af sin far og af sin mor. Måske er det også et selvportræt. Manden sidder med hænder som i bøn.
I Arles kommer en fårehyrde ind på en café. Vincent får et chock over, hvor meget han ligner sin far.

Vincent bruger alle sine evner til at male et fantastisk billede af sin far.

Links: VanGoghVillageNuenen https://www.vangoghbrabant.com/en/home/van-gogh-village-nuenen/life-and-work

Kort med malerier

Scroll to Top