Levende Vincent Van Gogh på udstilling i Paris

Levende Vincent Van Gogh på udstilling i Paris 

Nu kan du tale med Vincent Van Gogh.  Sig Bonjour, og han svarer levende med håndbevægelser og tale.  Det er på udstillingen i Paris på museet Musée d’Orsay, hvor Vincent er levendegjort på en digital skærm. Oplevelses-platformen bygger på kunstig intelligens ud fra 900 breve, hvor Van Gogh fortæller om sit liv og arbejde.  Læs mere…

Du kan også låne Vincents palet og male et landskab ved hjælp af virtual reality og anvende kunstnerens teknik, perspektiv og farver.

De sidste billeder samlet

Udstillingen i Paris er en samling af billeder fra Vincent van Goghs to sidste måneder. Udstillingen er unik. Man kan se en stor samling af de malerier, Vincent malede kort før sin død. Det er muligt at se mere end 50 malerier og 30 tegninger og skitser af Vincent van Gogh. Det er exceptionelle lån fra private, samlinger og museer fra hele verden. Kunstværkerne har aldrig før været udstillet sammen.

Udstilling var en drøm

Vincent havde i alt produceret 74 malerier og 33 tegninger i de sidste to måneder. Han drømte om at få dem udstillet.  

I de sidste dage af sin levetid valgte Vincent sit eget billedlayout på af 50 × 100 cm. Det havde man ikke set før. Teorien er, at Vincent planlagde at sætte sin egen udstillingen op med malerier i dette format. I serien indgår de mest gennemførte billeder: Landskab i regn, Hvedemark med krager, Landskab i aftenrøde og Rødder. 

Vincent nåede ikke selv at gennemføre sin udstilling. Men nu er hans kendte billeder samlet på en drømmeudstilling i Paris.  

Vincent van Goghs sidste opholdssted var i den lille by Auvers-sur-Oise 30 km nord for Paris. Han havde lejet et loftsrum på 7 kvadratmeter på kroen Auberge Ravoux. Det kostede tre og en halv franc for logi og lidt daglig mad. To måneder senere døde han i samme rum med sin bror Theo ved sin side.  

Vincents død – mord eller selvmord?

Vincent dør dramatisk ved et revolverskud – kun 37 år gammel. Han har kun malet i ti år. Blev Vincent Van Gogh slået ihjel eller tog han livet af sig? Hans død er et emne, der stadig bliver diskuteret. 

Der er mange teorier om hans død. Hvis han tog sit eget liv, hvad var grunden så?  Var det fordi han var vanvittig og sindssyg?   En anden teori går ud på, at han ikke længere vil være til belastning for sin bror, som havde støttet ham økonomisk i en årrække. Vincent har indset, at Theo ikke længere havde mulighed for at forsørge ham. Theo er blevet gift og fået et barn, som han skal forsørge. Theo var selv alvorligt syg – formodentligt syfilis. Og endelig var han bange for at blive fyret.   

En tredje teori hævder, at han blev skudt af en dreng ved et uheld. 

Den officielle version er, at Vincent van Gogh tog sit eget liv den 29. juli 1890 i Auvers-sur-Oise. Han affyrede en pistol i maven og blev alvorligt såret. Han slæbte sig tilbage til kroen. Vincents ven Doktor Paul Gachet blev tilkaldt og tilså ham. Men han turde ikke operere, da kuglen sad tæt ved hjertet.

Begravelse uden præst

Vincent begravelse foregik i kroen uden præst.  

Theo og flere venner omdannede krostuen til et sorgkapel. Foruden lærreder med et symbolsk indhold, såsom Hvedemark med en høstmand og Pietà (efter Delacroix), valgte de malerier af Auvers og dens beboere. Herunder et portræt af Raoul, den unge søn af snedkeren Levert.  

Kisten var omgivet af en overflod af blomster i Vincents foretrukne gule farve, inklusive en stor flok solsikker fra Doktor Gachet.  

Til stede rundt om den åbne kiste var Vincents bror Theo, doktor Gachet,  krofamilien, nogle naboer og kunstnervenner fra Paris. Vincents malerier blev udstillet i cafeen, sådan som han altid havde drømt om.  

Da politiet i Auvers-sur-Oise antog, at det var selvmord, så kunne Vincent ikke blive begravet på den katolske kirkegård. Men doktor Gachet havde stor indflydelse i byen, så det lykkedes alligevel. Gravstedet blev anlagt med planter fra doktorens have.  

Senere ville Vincents familie skænke byen Auvers-sur-Oise de malerier, der var malet der. Men bystyret afslog, fordi han havde taget livet af sig. Mon ikke de ærgrer sig nu? Det ville have være godt for turismen.

Se de sidste billeder leve

I mange år troede man, at Vincents sidste billede var Hvedemark med krager. Men for et par år siden fandt kunsthistorikere ud af, at det sidste billede er et billede af trærødder.  Det er næsten abstrakt malet, nogle få hundrede meter fra kroen.  

Jeg besøgte udstillingen den 4. oktober.  Der var en enorm interesse. Det var ligesom en rockkoncert, hvor man knap kunne komme rundt og hele tiden blev skubbet til.  

At se de ægte malerier giver en stor, stor oplevelse. Når man står overfor Vincents ægte billeder, så ser man farverne. De gule farver skinner som guld. Billederne bliver levende. Det er en meget større oplevelse end at se reproduktioner. 

Jeg kan anbefale at tage på udstilling og se Vincents malerier på den unikke udstilling i Paris. Tal med den Levende Vincent Van Gogh på udstilling. Udstillingen er åben til den 4. februar 2024.  

Se en tidslinje med Van Goghs liv.

Vincent van Goghs liv
Vincent van Goghs liv
Dokumentarfilm · Vincent van Gogh, to måneder og en evighed
Scroll to Top