Sikkerhed for kirker på nettet

Sikkerhed for kirker på nettet kræver eftersyn af kirkens hjemmeside. Sjælesorg kan blive aflyttet, hvis kirkens hjemmeside har dårlig sikkerhed. Kirker kan miste store pengebeløb, når svindlere sender falske mails. Det sætter fokus på sikker håndtering af e-mails

Sikring af fortrolig samtale med præsten

Tænk hvis nogle får fat i en fortrolig samtale mellem præsten og et menneske i nød. Menighedsråd har gjort meget for at sikre fortroligheden. F.eks. har præsten et kontor, hvor dørene er sikret, så uvedkommende i tilstødende lokaler ikke kan lytte med i den fortrolige samtale.

Men hvad med samtalen, der foregår via kirkens hjemmeside?

Lad forestille os et menneske, der skriver til præsten via en formular på kirkens hjemmeside. Og denne henvendelse om et privat problem bliver opsnappet af uvedkommende? Det er i øjeblikket muligt på flertallet af kirkernes hjemmesider.

Men heldigvis findes der låse, der kan sikre at kommunikation via hjemmesiden bliver sikret. Kirken kan med en digital hængelås sikre sig, at brugeren kan være mere tryg ved at benytte hjemmesiden.

Hold øje med hængelåsen

 • Når du surfer på internet skal du holde øje med, om der er en hængelås ved hjemmesidens navn. En hængelås er sikkerhed for, at oplysninger ikke bliver opsnappet af uvedkommende. 
 • Gør hjemmesiden sikker med en krypteret forbindelse. Mange kirkers hjemmesider har stadig http:// foran hjemmesidens navn. Det er på tide at få skiftet det til https://. Med https:// vil der vise sig en hængelås på hjemmesiden i browserens søgefelt. Siden får en bedre placering i Google og brugerne kan føle sig mere sikre.
sikker hjemmeside
Sikker hjemmeside med https:

Vidste du, at Google straffer de hjemmesider, der har det gamle http:// og opfordrer alle hjemmesideejere til at skifte til https:// .

Sikkerhed for kirker på hjemmesider – hvordan?

I praksis køber man et SSL certifikat. SSL er en forkortelse for Secure Sockeys Layer. Det er en sikkerhedsteknologi, der skaber krypteret (sikker) forbindelse mellem webserveren (hvor hjemmesiden er hosted) og den browser, brugeren anvender. Det betyder, at de mennesker, der besøger hjemmesiden, kan føle sig sikre på at data mellem browser og hjemmeside ikke kan ses af andre.

Sikkerhed for kirker på nettet – tre tips mere

Tjek altid leverandører på Kirkepartner.dk
Folk plejer at være hurtige til at anmelde dårlige oplevelser. Så husk at tjekke kirkens leverandører på www.kirkepartner.dk – kirkens “trustpilot (r)”. Lav selv en anmeldelse, hvis du har en god eller dårlig oplevelse – så hjælper du andre. 

Betal med kreditkort og ikke bankoverførsel
Brug du kreditkort til at betale på nettet. Så får større chance for at få dine penge tilbage, hvis noget er forkert.  Undgå at betale med bankoverførsel.

Check dit regnskab jævnligt
Du skal jævnligt holde øje med dine konti. Hvis der er trukket ukendte beløb, så tag en snak med banken og få det eventuelt til at spærre kortet eller kontoen.  Du kan også skifte dit kort ud.

Sikkerhed for kirker – emails

Sikkerhed for kirker på nettet er blevet aktualiseret efter en svindelsag for en lille million kroner, som Danske Kirkers Råd fik franarret. I sommeren 2019 mistede rådet de mange penge pga falske mails. Læs om svindlen

 • Svar ikke direkte på mailen med besvar-knappen . Skriv i stedet en ny mail til den mailadresse, som du ved formanden har. Hvis du svarer direkte på en mistænkelig mail, så har svindlere mulighed for at sende nye mails. Det skal du undgå.
 • Skriv eller ring direkte til den mail formand@forening.dk , som du ved er officiel eller send SMS eller ring. Hold hovedet koldt.

Nogle gode råd om falske mails. Hvis du modtager mails, som du bliver mistænkelig overfor, kan du gøre følgende. Hvis du f.eks. er kasserer og modtager en mail fra formanden, der beder dig overføre penge.

Beskyt din hjemmeside mod hacking

Her er nogle effektive tips til at sikre din hjemmeside:

 1. Installer SSL og sikkerhedsplugins: SSL krypterer informationen, der sendes fra din hjemmeside, så kun de tilsigtede modtagere får den1. Sikkerhedsplugins kan hjælpe med at beskytte din hjemmeside mod forskellige typer trusler1.
 2. Brug HTTPS-protokollen: HTTPS krypterer dataoverførslen, hvilket er særligt vigtigt, når brugere overfører følsomme data1.
 3. Hold din hjemmesides platform og software opdateret: Opdateringer indeholder specielle sikkerhedspatches og funktioner designet til at adressere nye trusler1.
 4. Brug stærke adgangskoder: En stærk adgangskode bør ikke være sporbar og skal indeholde specialtegn, tal og bogstaver1.
 5. Undgå at følge kommandoer i mistænkelige e-mails eller beskeder: Disse former for kommunikation kan udgøre en phishing-kampagne1.
 6. Kontroller, hvilke data brugerne uploader til hjemmesiden: Hvis det er nødvendigt for brugerne at uploade nogle filer, skal du specificere, hvilke udvidelser der er tilladt, og den maksimalt tilladte størrelse på filen1.
 7. Brug hjemmesidesikkerhedsværktøjer: Disse værktøjer kan hjælpe med at identificere og afværge potentielle trusler1.
 8. Lav regelmæssige sikkerhedskopier af din hjemmeside: Dette kan hjælpe dig med at gendanne din hjemmeside, hvis den bliver kompromitteret1.
 9. Vælg en pålidelig webhost: En god webhost vil have robuste sikkerhedsforanstaltninger på plads2.
 10. Implementer to-faktor-autentifikation (2FA): Dette tilføjer et ekstra lag af sikkerhed ved at kræve to former for identifikation fra brugeren2.

Husk, at ingen metode er 100% sikker, men ved at følge disse trin kan du betydeligt reducere risikoen for, at din hjemmeside bliver hacket.

1 kommentar til “Sikkerhed for kirker på nettet”

 1. Pingback: Danske Kirkers Råd svindel - mister en million kroner via mails - Kirker.dk

Leave a Reply

Scroll to Top